dinsdag 14 januari 2014

Zou ze nog wel eens schoonmaken?

Op de kop af vier maanden geleden, riep ik jullie hulp in. Hulp in de huishouding (mentaal helaas, niet fysiek) want die had ik nodig. Want ik vond huishouden heel heel heel stom!

En die tips heb ik gekregen! Superfijn (en een van de redenen dat ik social media zo geweldig vind)! Ook wel prettig dat er niemand is die riep: 'Vind jij het huishouden stom? Hoe kan dat nou? Ik vind het eeeeeeenig!'* Zijn we gezellig samen in het aangaan van dit noodzakelijke kwaad.

Ik kreeg (en vond) heel veel manieren om je huishouden te structureren. Grofweg is er een scheiding tussen mensen die op een dag (of ochtend, helden!) het hele huis aan kant maken en mensen die het netjes uitspreiden over de week. Oh, en wacht, de derde categorie: de mensen die gaan poetsen als het vuil zich echt te hoog heeft opgestapeld.

Tot die laatste categorie heb ik lang gehoord, maar bij mij kan er dan nog tijden zitten tussen het moment dat ik denk concludeer dat er iets moest gebeuren en het moment dat ik dat daadwerkelijk ga doen. In mijn nieuwe serieus te nemen taak als huisvrouw :-) vond ik dat geen optie meer.

Op een dag alle taken doen werkt ook niet. Laat staan in een ochtend. De vriendelijke peuter in mijn nabijheid heeft ook zijn tijd en aandacht nodig en daarnaast zou de berg dan denk ik te hoog worden om uberhaupt te beginnen met klimmen.

Een schema dus, netjes alle taken uitgespreid over de week. Waarbij netjes rekening gehouden met de al dan niet aanwezigheid van mijn eigen en/-of gastkinderen. Het allergrootste voordeel voor mij? Alles staat vast! En als de vloer op vrijdag nogal vlekkerig is, hoef ik daar niks aan te doen want maandag staat er pas weer 'dweilen' op de planning.

Op de weblog van 'Manager van het Gezin'(want ja, zulke dingen lees ik tegenwoordig) vond ik een inmense lijst van taken die bij het huishouden horen. Daar krijg ik dan weer de neiging van om te gaan gillen of onder de dekens te kruipen en er niet meer onder vandaan te komen. Dus, de basale dingen staan ingepland, de af-en-toe-taken niet. En die blijven dus ook als vanouds lekker lang liggen terwijl het er verder aardig netjes uitziet hier.

Of ik me elke week netjes aan mijn lijstje houdt? Mwah.. Het gaat. Laten we zeggen dat ik ook wel eens een week oversla en dat de week na een grondige badkamerreiniging een snel sopje ook wel volstaat. Maar ik vind dat ik het best goed doe. Meestal durf ik mensen te ontvangen. En dat voor iemand die het huishouden heel heel heel stom vindt. Want daar is niks aan veranderd..


*De enige die ik ken, die dit wel zou kunnen roepen, is de overbuurvrouw. Die zie ik minstens drie keer in de week met de stofdoek door het huis gaan. En als de schoonmaker op vrijdagochtend het trappenhuis heeft gepoetst, gaat zij er nog een keer met een doekje achteraan. Dan moet je het leuk vinden toch? Nu je het zegt; misschien wil ze mijn huis ook wel doen..

1 opmerking: