zondag 26 januari 2014

Thuisblijfmoeder: financien

Een van de grappige dingen achter de schermen van een weblog, zijn de statistieken. Zo kan ik zien hoe vaak welk bericht op welke dag gelezen wordt. Maar ook waar de lezers vandaan komen (nu ik het zeg, kunnen die twee Russische bezoekers zich melden) en zelfs welk besturingssysteem ze gebruiken (Big Brother's watching you, voel je het?). Nou vind ik dat laatste niet zo heel interessant, in tegenstelling tot de zoekterm waarop ik gevonden wordt. Een enkele keer is dat 'melkopklopper', wat ik grappig vind. Veel vaker is het 'thuisblijfmoeder' vaak in combinatie met een term als 'financieel' of 'inkomsten'. En dat vind ik interessant. Want blijkbaar zijn er meer mensen, net als ik ruim een jaar geleden, op onderzoek. Op onderzoek of het kan: stoppen met werken en thuisblijven voor en bij je kinderen.

Daarom een overzichtje van de finaciele gevolgen van het stoppen met werken en hoe wij daar mee om zijn gegaan.

(Goed, nu dacht ik dus: ik maak even snel een overzichtje. Dat valt tegen. De precieze cijfers blijken lastiger te achterhalen dan ik dacht. Een globaal overzicht dan maar van besparingen en bezuinigingen)

Mijn salaris van 1500,- verviel. Dat vingen we op door:

Extra inkomsten:
- Algemene heffingskorting (100,-)
- Toeslagen (160,-)
- Mijn man ging een dag extra werken (250,-)

Besparingen
- Geen kinderopvang meer (-250,-)
- Niet meer sparen (-200,-)
- Besparingen in de vaste en variabele lasten (-550,-)

Als ik het zo teruglees, verbaas ik me vooral over dat laatste. Wat hebben we onwijs kunnen besparen! Hoe we dat deden?

- Het huishoudgeld ging drastisch omlaag. Dat houdt concreet in: (bijna) niet meer buiten de deur eten, boodschappen strakker plannen, meer op aanbiedingen letten, bij meerdere supermarkten shoppen, zuiniger rijden etc.
- Alle verzekeringen en abonnementen werden bekeken. Onnodig: eruit. Een goedkopere optie: overstappen.
- De giften namen af (niet qua percentage maar automatisch wel qua bedrag).
- Ons zakgeld werd gehalveerd.
- We losten van ons spaargeld af op de hypotheek

In het begin mistte ik vooral de spontane uitjes. Een kopje koffie buiten de deur, eten bij de mac etc. Afgelopen week realiseerde me dat ik daar inmiddels aan gewend ben. En ik moet zeggen: Als ik wel een keer bij Bagels en Beans achter een grote latte zit, geniet ik daar extra van.
Wat lastig is en blijft zijn de sociale situaties. Niet altijd in kunnen gaan op een spontane uitnodiging om ergens wat te gaan drinken. Etentjes die soms lastig uitkomen, zulk soort dingen. Want dan heeft de situatie niet alleen invloed op ons eigen gezin maar ook op de mensen daarbuiten. Gelukkig lijken die daar niet zo'n moeite mee te hebben en ben ik eerder degene die me bezwaard voelt.

De grootste maandelijkse uitdaging is het ronkomen van het huishoudgeld. Dat is 550,- voor boodschappen, verzorgingsproducten, cadeautjes en benzine. Het kan, maar dan moeten we geen gekke dingen doen. Soms lukt het makkelijk, soms net, soms eten we de laatste week voornamelijk restjes en soms moet ik een beroep doen op het budget voor de volgende maand. Maar tot nu toe is het altijd goedgekomen en geniet ik er ook wel van om zo voordelig mogelijk boodschappen te doen.

Tot zover onze financiele situatie ;-). Ik ben benieuwd, jij die zocht op 'thuisblijfmoeder financieel'; heb je verder nog vragen?

4 opmerkingen:

 1. Ik ben op jouw blog gekomen op de term "thuisblijfmoeder blog". Ik vroeg me af hoe andere moeders het thuisblijven ervaren. Ik voel me momenteel namelijk nogal opgesloten. Dat komt vooral omdat de kinderwagen kapot is en over 2 weken pas gerepareerd, maar ook omdat mijn man laat thuis is. Ik kan momenteel naar de supermarkt gaan al een uitstapje vinden. Stom he?? :/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi! Wat leuk dat je me gevonden hebt! Ik heb even op je blog geneusd (Leuk! Zelfde thema's die je bezighouden zo te zien) en zie dat je zoontje nog best klein is. Kan me voorstellen dat het dan heeeel vervelend is om zonder wagen te zitten. Mijn kinderen zijn inmiddels 3 en 4 en daardoor ben ik en weer wat flexibeler en heb ik dagelijks al (meerdere) keren een loopje en aanspraak. Maar ook toen de kinderen kleiner waren, probeerde ik elke dag wel een uitstapje te verzinnen, met mensen af te spreken en dingen te doen te hebben die niet te maken hadden met moeder zijn en thuis zijn. Succes ermee. Hopelijk heb je in elk geval weer snel een wagen!

   Verwijderen
 2. Wat fijn dat je dit zo open deelt! Ik zocht idd op thuisblijf moeder financieel 😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je er wat aan hebt! Succes met je zoektocht! Mocht je vragen hebben, stel ze gerust!

   Verwijderen