zondag 12 mei 2013

Re: Teveel vrouwen teren op hun man

Beste mevrouw Bussemaker

Dat was hem dan, moederdag 2013. Ik hoop dat u er van genoten hebt. Ik wel. Vanmorgen ontbijt op bed en kinderen die niet konden wachten om hun zelfgemaakte cadeautjes te geven. Gewoon ruzies gesust en snotneuzen afgeveegd maar ook genoten van een beetje extra aandacht en pannenkoeken voor het avondeten.

Morgen ga ik gewoon weer aan het werk, ik hoop dat u dat geruststelt. Al moet ik zeggen dat dat nog maar voor een paar maanden is. De kinderopvang is goed geregeld hoor. De kinderen hebben het er naar hun zin en wij zijn tevreden. En qua kosten kunnen we het ook prima dragen. We worden alleen niet zo gelukkig van de hele constructie. Het geren en gevlieg maakte van ons oververmoeide minder blije ouders. Ik hoop dat de kinderen er niet onder geleden hebben de afgelopen tijd, maar ik wilde het ook maar niet te lang uitproberen.

Nu ga ik dus teren op de zak van mijn man en vol overtuiging financieel afhankelijk van hem worden. Nauwelijks inkomsten meer genereren en vooral veel tijd doorbrengen thuis. Bij mijn gezin. En dat maakt mijn man andersom weer afhankelijk van mij. Nu ik de zorg voor huis en kinderen een stuk meer op me neem en zorg dat er elke avond een warme prak is, kan hij zorgeloos werken en rustig thuiskomen. En ik geloof er wel in; een huwelijk dat zo werkt. Elkaar aanvullen, allebei wat doen en samen een zijn.

Of ik me niet schuldig voel over die dure studie die u voor me betaald heeft? Sorry, nee. Ik heb er een hoop van geleerd, het heeft me laten groeien als mens en ik heb de opgedane kennis een aantal jaar met veel plezier op de werkvloer in praktijk mogen brengen. Maar het komt me ongetwijfeld op andere plekken ook van pas. In de opvoeding van mijn kinderen, als vrijwilliger op school die ze ongetwijfeld nodig hebben. En natuurlijk later, als ik als mantelzorger mijn ouders mag gaan verzorgen.

En met die baan van mij komt het ook wel goed. Er zijn genoeg hele gemotiveerde, duur afgestudeerde jonge mensen die momenteel noodgedwongen teren op wie dan ook zijn zak maar graag de werkvloer op willen. Het zij ze gegund.

Als laatste wil ik het nog even hebben over de vrouwenemancipatie die u weer op de kaart wil zetten. Dat lijkt me een goed idee. Maar wellicht moeten we het dan eerst even hebben over de betekenis die we aan het woord emancipatie toekennen. Gelijkheid heeft volgens mij vooral te maken met keuzevrijheid. Of dat nou voor een carierre of het aanrecht is.

Ik wens u een goede nacht. En werkse morgen!

Met vriendelijke groet,

EnJoyPes


Geschreven nav het volgende artikel14 opmerkingen:

 1. Complimenten! Keuzevrijheid is een groot goed; en ik denk dat het huwelijk niet mag worden verschraald tot louter een contract tussen twee individuen, maar moet worden gezien als een samensmelting, waarbij twee mensen kiezen voor wederzijdse afhankelijkheid van elkaar. Met als belangrijk doel: het samen groot brengen van een nieuwe generatie. Dat vereist zorg en aanwezigheid, en daarom is moederschap net zo goed werk. Misschien wel het allerbelangrijkste werk dat er bestaat: het afleveren van een nieuwe generatie aan de samenleving van morgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Twee zielen, een gedachte (nou ja, bijna dan). Ik schreef bijna dezelfde open brief aan mevrouw Bussemaker: http://www.webmagazinepuur.nl/wcms/index.php?beste-mevrouw-bussemaker

  Heb jij hem ook al naar de minister zelf gestuurd? Kan via deze link: http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ocw/contact-met-ocw/vraag-aan-bewindspersoon

  En succes met de balans in je gezin! Blijft altijd zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip, ik wist niet dat dat kon. Stuur ik hem daar ook nog even heen.

   Verwijderen
 3. Esther, ik heb genoten van je stuk vandaag in het ND! Veel zegen met je keuze, die je duidelijk met je hart en in volle overtuiging hebt gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om te lezen, ook ik heb Jet een brief geschreven ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi stuk in het ND! Met plezier en instemming gelezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Esther, Klasse je blog in het ND. Mijn vrouw en ik zijn het helemaal met je eens. Wil je tegen je man zeggen dat ie apetrots op je mag zijn. Gr

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Esther,

  Geweldig dat ik je blog gevonden heb nadat ik vandaag het ND las. Je brief verwoord precies mijn gedachten en gevoelens.
  Ik heb hem gedeeld op facebook!

  Hartelijke groet,

  Annerieke Berg
  www.debergjes.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb 6 jaar geleden heel bewust de keuze gemaakt om thuis te blijven, heb er mijn eigen bedrijf voor opgezegd. Op dat moment renden er in ons huishouden al 4 jongens rond en was ik zwanger van een tweeling. Nu 6 jaar later en 2 meisjes rijker ;-) ben ik nog steeds blij dat ik die keus gemaakt heb. Zou niet weten hoe ik anders alles hier geregeld zou moeten krijgen, gelukkig had ik die keuze en ja financieel gezien is het inleveren maar zolang er nog meer beleg op tafel staat dan dat we boterhammen op kunnen kan het altijd nog minder.

  Simone, bewust thuisblijfmama van 6 fantastische kids !

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hulde voor je blog. Kan niet anders dan het helemaal met je eens zijn. Hoe je werk& gezinsleven inricht is iets voor gezin onderling en niet voor mevr. Bussemaker. Wordt erg moe van dat populistisch gedoe van 'teren op de zak van je man'. Wij vinden juist ook veel rust bij deze constructie en wat je als huisvrouw/thuisblijfmoeder doet is wél werk, al is het dan onbetaald.
  Wordt idd maar even vergeten dat er tegenwoordig genoeg hooggeschoolden niet eens meer aan een baan geraken, en zelfs veel tweeverdienersgezinnen moeite hebben om rond te komen of bijvoorbeeld een huis aan te schaffen. Laat staan als 'financieel onafhankelijke'. Emancipatie zou moeten gaan over het bewust maken van keuzes en inderdaad,keuzevrijheid. De praatjes van de minister verbergen vooral een economische agenda.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Geweldige brief! Ben het helemaal met je eens!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Geweldige brief! Ik ben benieuwd of je een zinnig antwoord krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. 'En ik geloof er wel in; een huwelijk dat zo werkt. Elkaar aanvullen, allebei wat doen en samen een zijn.' Ik ook! Veel geluk, rust (en wijsheid heb je al) in je keuze om (voorlopig) thuis te blijven!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Treffend verwoord! Mooi zakelijk gehouden :). Succes met de laatste loodjes op het werk en geniet straks lekker van de rust, die het thuisblijven het hele gezin gaat brengen.

  BeantwoordenVerwijderen