zaterdag 5 oktober 2013

De kleutermoederclub

'Ik wil een club!',  riep ik wanhopig. 'Een club voor moeder van kinderen in de kleuterklas'. Ik vind het namelijk een beetje moeilijk.

Ik bleek niet de enige, dat scheelt. Er zijn meer moeders die na de vakantie hun kleuter voor het eerst naar de basisschool hebben gebracht en wegwijs proberen te raken in deze grote boze nieuwe wereld. Die gelijkgestemden op het schoolplein, dat scheelt! Een beetje dan.

Wat er zo ingewikkeld is? Nou alles eigenlijk. Wat doet mijn kind op school? Wat is kiezen en wat een moet-werkje? Heeft ze wel kindjes om mee te spelen? En wie zijn dat dan? En oh ja, gymschoenen! Ik schnabbel mijn informatie bij elkaar. Een beetje van de juf, een beetje uit de nieuwsbrief, een beetje van de moeder die ik ken en een heel heel heel klein beetje van mijn eigen kleuter.

Naast al die ingewikkeldheden is er nog mijn eigen nieuwe rol, die van schoolpleinmoeder. Ik voel me een beetje als toen ik eind groep acht verhuisde en twee maanden voor de zomervakantie een klas binnenstapte vol kinderen die elkaar al jaren kenden. Of die keer dat ik vol goede moed een kickfunklasje binnenstapte met meiden die in elk geval níet alleen gekomen waren. In beide gevallen wist ik niet zo goed waar ik moest beginnen. Naar kickfun ben ik nooit meer geweest, in groep acht is het helemaal goed gekomen.

Nu komt het ook vast goed. Ik spreek zo af en toe een moeder en weet inmiddels wat een moet-werkje is. En toen kleutermeisje afgelopen week haar eerste afspraak met een vriendinnetje had, vroeg ik gewoon aan háár moeder wat daarin gebruikelijk was.

Maar toch, een clubje zou fijn zijn. Om af en toe even lekker onzeker te zijn en te zuchten dat het allemaal zo eenvoudig nog niet is; een kind in de kleuterklas.

1 opmerking:

  1. Herkenbaar. Ik spreek steeds vaker andere moeders. Duurt ff voor je erbij hoort. Masr zo leuk om te ontdekken wie er in mn wijk wonen. Mijn kleutet verteld t liefst dingen die niet gebeurt zijn om van moeders vragen af te zijn. T scheelt veel dat ik een ochtend mee heb gedraaid. Nu weet ik wat taakspel is. En waarom de juf geen tijd heeft om billen af te vegen. ;) gedoetje he. Maar zo trots ook dat zo'n kleuter dat allemaal kan. Naar bso rn naar een kinderfeestje. Mama vindt dat veel spannender dan kleuter. Vera

    BeantwoordenVerwijderen