maandag 28 januari 2013

Consuminderen

'Laten we elkaar bekogelen met briljante tips hoe te consuminderen' was een van de reacties op mijn thuisblijfmoederblog.

Consuminderen is hip. Het lijkt een soort van modeverschijnsel. Ingegeven door de crisis en hier en daar vanuit principe proberen we het allemaal met wat minder te doen. En hoewel ik van hypes altijd een beetje jeuk krijg, vind ik dit zo'n slechte beweging nog niet. Vorig jaar volgde ik de Michacursus*. Wellicht wijd ik er nog eens een blog aan maar kort gezegd komt het er op neer dat je leert kijken naar hoe je goed en recht kunt doen naar de wereld en de mensen om je heen. Dat heeft in mijn beleving iets te maken met eerlijk delen, niet meer nemen dan de wereld aankan en genoegen nemen met genoeg.
Vanuit dat idee, en nog wel wat andere overwegingen, begonnen we te consuminderen. Korter douchen, verwarming een graadje lager, dat soort zaken. Maar ik zal eerlijk zijn: ergens bleven we ook steken. Echt pijn deed het nooit.

Nu wordt de noodzaak hoger. Zoals jullie hebben kunnen lezen zit er geen rek meer in de begroting. Dat betekent dat het simpelweg met minder moet. En hoewel het beknellend aan kan voelen, vind ik het ook wel een sport. Het geeft een kick om van minder huishoudgeld dan vorige maand nog steeds rond te komen en ik word heel blij van de complete garderobe die ik voor zoon via facebook op de kop tikte. Mijn huis ruimt lekker op door marktplaatsverkopen en ik spek met de opbrengst weer een ander potje.

Dus voor het milieu, de medemens en mijn eigen portemonnee ben ik voor:

Laten we elkaar bekogelen met briljante tips hoe te consuminderen!
(en laten we het hier onder doen zodat we al onze ideeen op een plek verzamelen)


Nav deze blog schreef ik ook:
Consuminderen... 1. Bepaal je budget
Consuminderen... 2. Kijk waarop je kan besparen

10 opmerkingen:

 1. Eerste ingeving op de late avond: kledingruilparty! Verder ga ik vooral veel leren van de comments die zich hieronder (of boven?) gaan verzamelen. Toffe blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kringloopwinkels, i looove kringloopwinkels! Daar haal ik kleding voor mezelf, puzzels of ander speelgoed voor Annely, af en toe een leuk boek...
  En, het is al aftellen, de vrijmarkt! Hier in Nieuwegein is er iedere Koninginnedag een heel grote en leuke, en ik ga daar altijd heen met een lijstje van dingen die ik het komende jaar nodig denk te hebben:-) Vorig jaar heb ik zo'n babystoeltje voor in bad gescoord, zodat ik de meisjes samen kan wassen (voor E 0,50), wipstoel (voor E 1,50), fietszitje, dat soort spul...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. AH Europshopper.... 3 broden voor 2 euro, je eigen risico naar 850 euro scheelt ons 48 euro per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. - Bedenken hoeveel je per week aan boodschappen kwijt wilt zijn. Dit bedrag pin je aan het begin van de week en doe je in een speciale "boodschappen-portemonnee". Wat je aan het eind van de week over hebt doe je in een spaarpot en kan je dan uitgeven aan een keer MCDonalds / uit eten / etc.

  - Een spaarrekening openen waarop je elke maand een vast bedrag zet voor kadootjes, kleding, kapper, verzorgingsproducten en andere dingen die je belangrijk vind. Zo ben je elke maand hetzelfde eraan kwijt en heb je niet in 1 keer grote uitgaven te doen. Wanneer je een van deze dingen koopt, betaal je het hiervan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als je schoolgaande kinderen hebt koop je bij acties van bijv. speelgoedwinkels / blokker / kruidvat een hoeveelheid kadootjes in (bijv. 2+1 gratis). Deze doe je in een mand. Wanneer een kind een feestje heeft, laat je daar een kadootje uit kiezen om te geven. Papiertje erom en klaar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een goede tips. Die van de boodschappenportemonnee gaan we meteen doen.

   Mijn tip: Spullen weggeven. Want wie geeft die ontvangt. Hoe meer je weg geeft, hoe meer je ontvangt. Wel zo fijn, anders zou je huis te vol worden.... ik ga maar weer eens naar de zolder....

   Tip van mijn huisgenoot. Je auto vaker laten staan!! ;-)
   Vera

   Verwijderen
 6. Geen dieren opeten helpt ook goed. Koeien zijn bijv. verantwoordelijk voor 4% van de co2 uitstoot, en ze eten ook nog eens groente die anders prima door mensen gegeten had kunnen worden, mensen die nu op een houtje bijten als ze daar over beschikken. Als we ze niet meer hoeven op te eten, hoeven er minder koeien gemaakt te worden, wordt alles weer iets beter verdeeld op de wereld, gaat de wereld iets minder snel kapot en gaan er wat minder mensen dood van de honger.
  Oja, biologisch vlees is eigenlijk nog erger, alleen wat minder zielig voor het dier.
  Joas

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Kijk eens of er op facebook een weggeefhoek en een zoekhoek is voor jou buurt. Daar kun je gratis dingen ophalen en ook weer weggeven als je ze niet meer nodig hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Boodschappen doen voor 1 hele week?.. koken voor 2 dagen!
  Led-verlichting.. (alleen vind ik dat niet zo mooi...;-(..)...

  ;-)
  Annely

  BeantwoordenVerwijderen
 9. de dingen waar ik op dit moment mee bezig ben:

  - ik geef weg groep op facebook (vooral geven, en soms staan er echt leuke dingen op zoals een nachtje weg of een Stokke kinderstoel!
  - weekboodschappen doen
  - je eigen kleding naaien, pimpen of kledingruilparties (bijv. een jaar geen nieuwe kleding kopen)
  - kleding voor je kid(s) op Marktplaats kopen en aanbieden
  - dingen in huis die nieuw zijn of dubbel ofzo in een grote krat doen en of op MP zetten, of op ik geef weg, of voor een verjaardag geven

  en deze website is erg cool ter inspiratie: http://www.buynothingnew.nl/

  BeantwoordenVerwijderen