zondag 15 september 2013

Met de stofdoek en de dweil

Ik heb deze week het huis gestofzuigd. Echt waar. Helemaal. En ik zal maar eerlijk zijn: dat was jaren geleden.

Niet dat ons huis jaren niet gestofzuigd is maar toen de manlief en ik zes jaar geleden trouwden, werd al snel iets duidelijk: het huishouden is niet aan ons besteed. We vinden het niet leuk en we geven er ook niet heel veel om. We maakten dus al vlot een taakverdeling en een schemaatje. Dat schemaatje heeft nooit gewerkt, de taakverdeling is tot twee weken geleden in stand gebleven. Concreet betekent dat dat ik jaren amper een stofzuiger heb aangeraakt en niet zo heel goed meer weet hoe je een badkamer moet schoonmaken.

Maar nu, het nieuwe leven! Inclusief nieuwe taakverdeling. Hij werkt en ik ben thuis. Wat betekent dat ook het huishouden nu op mij neerkomt. Ik zal er niet om liegen: ik zie er als een berg tegenop! Ik vind huishoudelijke taken gewoon heel heel heel stom. Ik hou niet van stoffen, ik hou niet van dweilen. Maar het moet, ik weet het. En ik zal er niet meer over zeuren want dat heeft ook geen zin. Maar ik ga wel jullie hulp inroepen, dat mag toch? En nee, niet om voor me te komen poetsen. Al mag dat natuurlijk ook.

Ik ben gewoon benieuwd: wat werkt voor jullie? Wel een schema, of geen schema? Alles op een dag of verspreid over de week? Kom maar op met die tips! Inclusief die over de beste stofdoek, dweil en allesreiniger. Ik zie er naar uit. En misschien (heel misschien) ga ik het ooit nog leuk vinden.

3 opmerkingen:

 1. Ik ga poetsen als ik het vuil zie. Zie ik t niet dan heb ik er geen last van. Manlief zal mij nooit aansporen iets te poetsen want tegen de tijd dat hem t vuil opvalt heb ik t al drie keer weg gepoetst. Ik heb geen hekel aan t poetsen wel dat ik altijd maar zo kort van t eindresultaat kan genieten. Maar ja dan zet ik mn oogkleppen weer een paar weken op. Ik poets. Man kookt meestal, doet de boodschappen, doet evenveel aan de was. Man heeft nog nooit een wc-borstel aangeraakt. Ik klaag daar niet over ;) Vera W

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, leuk geschreven. En herkenbaar! Hier ook geen opperbeste huisvrouw, verre daarvan. 'Heel, heel, heel stom' - ja zo heb ik ook wel eens gedacht :) Hoewel ik langzaam de waarde ervan ben gaan inzien (mag ook wel eens na bijna 10 jaar 'huisvrouw', haha) en dat maakt het al ietsje leuker.

  Geen schema! Werkt niet voor mij. Nou misschien een basis dan, supereenvoudig en globaal. Ben namelijk zelfs recalcitrant wanneer het mijn 'eigen' schema betreft, haha.
  Maar wat wél werkt voor mij is: stukje bij beetje kleine routines opbouwen. 'Gewoonte' voor 'gewoonte' aanleren tot het bijna automatisch gaat - keuken opruimen na de maaltijd, kleren klaarleggen voor de volgende dag, bedden opmaken, elke ochtend 1 was in de machine, doekje langs de wasbak in de badkamer etc. De grotere dingen blijven vaak nog wat liggen, totdat ik een verwoede schoonmaakaanval krijg, ofzo... Want daar heb ik soms wel 'last' van - oh nee, eigenlijk een zegen, die aanvallen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hou ook niet van schoonmaken en doe het dan ook zo min mogelijk. Strijken doe ik niet, hang de was gewoon wat natter op en vouw het strak op voor het de kast in gaat, bijna geen kreukels.

  De woonkamer en keuken probeer ik zo netjes mogelijk te houden. Als het een zooitje is en ik geen zin heb zet ik de kookwekker voor 15 minuten en daarin kan je best veel doen. Vaak is daarna nog wel 15 minuten nodig, maar binnen een half uurtje is dan alles toch wel aan kant of in ieder geval toonbaar.

  Boven doe ik weinig. Maar we komen ook weinig boven, dus wordt het minder snel vies toch? Anderen zien het niet en wij storen ons er niet aan.

  BeantwoordenVerwijderen