vrijdag 8 maart 2013

IJsje

Ze trok haar jas en laarsjes aan, nam het geld in ontvangst en stapte de deur uit om ijsjes te gaan kopen. Alleen. In elk geval geen gebrek aan zelvertrouwen, misschien een beetje overmoed; ik vind het wel stoer! En voor jullie de kinderbescherming gaan bellen: manlief is er natuurlijk stilletjes achteraan geslopen.

Bovenstaande poste ik op de eerste mooie lentedag op Facebook. En zo ging het echt. Ze keek ons eerst nog wat ongeloofwaardig aan toen we zeiden dat ze wel ijsjes mocht gaan halen. Maar naarmate we meer vertrouwen in haar uitspraken, ging ze het zelf ook meer geloven: ze kon best even heen en weer naar de Boni. Vroeg zich nog wel even af hoe ze de voordeur open moest krijgen maar sleepte al snel een stoel naar de voordeur. Dat probleem ook weer opgelost.

We lieten haar niet alleen gaan nee. Hoewel ik denk dat ze een heel eind gekomen was, vind ik drie toch echt nog een beetje jong voor zulke uitstapjes. Maar het zette me wel aan het denken. Over loslaten enzo. Ik had ooit de illusie dat dat proces pas rond haar puberteit onderdeel van mijn leven zou worden maar niks lijkt minder waar.

Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen zelfstandig worden. Zo ben ik opgevoed en dat waardeer ik. In het vertrouwen dat ik het zelf kan en de wetenschap dat ik altijd om hulp kan vragen. Niet dat het dan voor me gedaan wordt, wel dat we het dan samen doen. En dat wil ik doorgeven.

Toch wordt die mening niet altijd gedeeld. Dat merkte ik een paar maanden geleden bij de cursus 'EHBO voor kinderen'. Er werd vol verwijten gesproken over mensen die hun kinderen alleen naar het zwenbad lieten gaan. Ik was wat verwonderd. Natuurlijk kan er altijd wat gebeuren, maar wanneer zijn ze dan groot genoeg?

Ik ben er nog niet uit, misschien ben ik een wat lakse onvoorzichtige moeder. Maar op een dag moeten ze toch de boze grote mensenwereld in? Ik kan ze moeilijk achterop de fiets naar de brugklas brengen. Maar wat dan wijsheid is en wat overmoed? De tijd zal het leren. En ondertussen huppel ik maar vol vertrouwen achter mn gezonde verstand en moedergevoel aan. Ik kan dat heus wel: moeder zijn! En anders vraag ik wel om hulp..  

1 opmerking:

  1. en zo is het maar net!
    fijne lente met veel ijsjes bij Bernardo's toegewenst!!

    BeantwoordenVerwijderen